Pavol Šušla: Je fascinujúce spoznávať kávovú kultúru na opačnej strane zemegule

Sme HalmiSpace. Miesto, kde naši zamestnanci rastú, učia sa na chybách a posúvajú sa. A to platí aj pre našich baristov. Každý z nich je však iný a zlepšuje sa aj vďaka svojim skúsenejším kolegom. Jedným z našich prvých najskúsenejších baristov bol Pavol Šušla. Po dlhšom pôsobení v Košiciach sa však rozhodol okúsiť svet a získať nové skúsenosti v zahraničí. O svojich zážitkoch a kávovej kultúre na opačnej strane zemegule nám porozprával v krátkom rozhovore. Nechajte sa inšpirovať. :)

1. Kde momentálne žiješ, a ako vyzerali tvoje začiatky v novej krajine?

Momentálne žijem vo Vancouveri, pobrežnom meste na juhozápade kanadskej provincie Britská Kolumbia. Moje začiatky neboli veľmi ružové. Prvé kroky ma síce zaviedli do Vancouveru, no pre problémy s ubytovaním som sa musel presťahovať do Whistleru. Tu som dostal zaujímavé pracovné ponuky od Blenz Coffee či Mount Currie Coffee Co. Aj tu sa mi však nepodarilo nájsť ubytovanie, a tak som sa vrátil do Vancouveru, kde som opäť stratil možnosť pracovať pre Prado Cafe, jednu z 3 top kaviarní vo Vancouveri a Kanady vôbec. Rozposlal som preto životopisy do ďalších najlepších kaviarní vo Vancouveri, ako je: Revolver Coffee, Timbertrain Coffee Roasters, 49th Parallel a čakal som, kedy sa mi konečne pošťastí.

2. Kde sa ti nakoniec podarilo zamestnať sa?

Po tom, ako ma do 49th Parallel Coffee nevzali, som dostal šancu pracovať pre Bean Around The World Coffee - spoločnosť, ktorá má vo Vancouveri sieť 15 kaviarní. Veľmi ma potešil prístup manažérov, odskúšali moje zručnosti s prípravou kávových nápojov, ako je latte, flat white, cappuccino a espresso a nakoniec ma vzali.

3. A ako je to s kávou? Líši sa príprava kávy a kávová ponuka kaviarne, v ktorej pracuješ od ponuky slovenských kaviarní?

V Bean Around The World Coffee ponúkajú cca 26 druhov kvalitnej kávy s dvomi typmi praženia /dark a medium/. Zameriavajú sa na filtrovanú kávu, ktorá sa pripravuje trochu iným spôsobom ako u nás na Slovensku. Pripravujú ju cez obrovský stroj s dvomi nádobami, do ktorých sa káva prekvapkáva. Ochutnal som ju a na počudovanie, nie je vôbec zlá. :) Keby som si však mal vybrať medzi touto kávou a klasicky pripravovanou, tak si určite vyberiem klasickú. Tu vám kávu doslova načapujú a idete. Čo sa týka espressa, tu používame medium blend, ktorý však nie je zlý.

4. Ktoré kaviarne sú vo Vancouveri tvoje najobľúbenejšie?

Často chodím do kaviarní, ako je Revolver Coffe a Timbertrain Coffe Roasters, kde sledujem baristov pri práci. Je neskutočné vidieť za jedným kávovarom troch baristov a pri nich baristu špecializovaného na filtrovanú kávu. Ten koncept, tá rýchlosť a starostlivosť o zákazníka, kde sa baristi venujú každému individuálne, to sa len tak niekde nevidí! A výsledok? Výsledok je úžasný. Práve tu som pil najlepšie espresso a filtrovanú kávu, ako kdekoľvek predtým. Je tu čo obdivovať a učiť sa. Kto sa chce rozvíjať v oblasti kávy, Vancouver je na to ideálne miesto. Kávová kultúra je tu veľmi silná. V porovnaní s Bean Around The World, kde pracujem, v týchto malých kaviarničkách sa kladie dôraz na jednoduchosť a vychutnávanie si kávy. U nás je to dosť uponáhľané, chodia k nám študenti, bežní kávičkári a niekedy prekvapivo aj výberoví kávičkári, ktorí si u nás kávu aj vychutnávajú.

5. Ako vnímaš svoju baristickú prácu vo Vancouveri?

Splnil sa mi malý sen, ktorý som mal už od svojich začiatkov s kávou. V Bean Around The World mám možnosť pracovať na “ferrari” medzi kávovarmi, a to na kávovare La Marzocco Mistral. Práca na takomto stroji je snom takmer každého baristu. Všetko je manuálne, žiadna elektronika. Každý deň sa zdokonaľujem, pracujem na sebe, sledujem zákazníkov, pozorne ich počúvam a ku každému z nich pristupujem individuálne. Je fascinujúce vidieť na vlastné oči, ako funguje kávová kultúra na opačnej strane zemegule. Vidím, ako pracujú slabšie kaviarne, ale aj tie najlepšie.

6. Čo by si odkázal baristom na Slovensku?

Vo Vancouveri so mnou pracuje barista, ktorý má dlhoročné skúsenosti s prácou v tomto odvetví, napríklad aj v Austrálii a na Novom Zélande. Učím sa od neho a každú jeho radu si beriem k srdcu. Posúva ma to vpred! Ak ste aj vy baristi a objavili ste čaro v káve, pristupujte k svojej práci svedomito. Buďte na seba prísni a pracujte na sebe. Až potom sa z vás stanú jedineční baristi. Ktovie, možno aj na druhej strane zemegule. :)

Jarmila Gaľová

Kategória: Iné

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho medzi svojich priateľov. Ďakujeme!